Hogyan vezess divatcéget bizonytalan időkben?

Hogyan vezess divatcéget bizonytalan időkben?

Isabelle Guichot, az SMCP Group ügyvezető igazgatója a 2023-as IFM által szervezett Fashion Reboot rendezvényen hét fő leckét kínált a szakembereknek arról, hogyan irányítsanak divatcéget bizonytalanság idején. Ezeket a tanácsokat gyűjtötte össze Florence Julienne,  a FashionUnited oldalon publikált decemberi cikkjében, amelyet érdekesnek találtunk, ezért mi is megosztjuk veletek. Lássuk!

 

  1. A kollekciók felépítésének átalakítása, az értékesítés egyszerűsítése, az árrések védelme 

A pénzügyi kockázatok minimalizálásának érdekében Guichot a kollekciók darabszámának csökkentését javasolja, az állandó és frissített termékek számának növelését, és új termékek bevezetését a szezon frissítésére. Az árrések inflációs környezetben való védelme érdekében a szállítási, energia-és nyersanyagköltségek optimalizálását, valamint az árak földrajzi zónák szerinti kiigazítását tanácsolja.

Ezen felül elengedhetetlen, hogy a megfelelő termék, a megfelelő helyen, a megfelelő időben és mennyiségben készüljön el.

 

 

  1. Kommunikálj bátran, elkötelezetten és rendszeresen! 

A kommunikációd kreativitást és hitelességet tükrözzön a márka értékeire fókuszálva! Ne habozz meglepni a közönséged váratlan kampányokkal, koncepciókkal és együttműködésekkel!

 

 

  1. Légy lokálisan releváns, alkalmazkodj a környezeted piaci adottságaihoz, miközben a márkaidentitásod is megőrzöd!

Guichot a földrajzi sokszínűségre inkább lehetőségként tekint, így másokat is erre a nézőpontra ösztönöz! Ez azt jelenti, hogy elengedhetetlen alkalmazkodni a különböző piaci igényekhez, amelyek kihasználásával könnyen előny szerezhető. Éppen ezért mindig törekedj lokálisan relevánsnak maradni (pl. exkluzív termékekkel, kapszulakollekciókkal) az online jelenlét mellett!

 

 

  1. Márkalojalitás erősítése

Érd el a vásárlóidat a lehető legtöbb módon és platformon, az offline üzlettől egészen a webshopig: tekints erre úgy, mint egy puzzle egyes darabjaira!

 

 

  1. Emeld a vásárlói élményt!

Értékesíts szenvedéllyel, optimalizáld a bolti műveleteket! A poszt-COVID térben erősen megváltozott a munkához való viszony, ezzel szembesülve az SMCP igazgatója a munkakörülmények rugalmasabbá tételét javasolja, valamint a személyzet motiváltan tartását, amelyet előléptetési lehetőségekkel, béremelésekkel érhetünk el a leghatékonyabban.

Ami a fogyasztói oldalt illeti: érdemes minél több szolgáltatást nyújtani a vásárlónak, különösen odafigyelve arra, hogy a folyamatok minél rugalmasabbak és időtakarékosak legyenek - elsősorban a vásárló számára.

 

 

  1. Ökológiai felelősségvállalás integrálása az üzleti modellbe

Mit is jelent ez pontosan? Hozzunk létre egyre felelősségteljesebb, minőségibb és nyomonkövethetőbb termékeket! Guichot szerint a CSR (Corporate Social Responsibility) szorosan összefügg a növekedéssel.

 

 

  1. Végül pedig: nincs üzlet modern eszközök nélkül! 

Mindig kiemelt figyelmet kell fordítani a legújabb technológiákra a fejlődés felgyorsítása érdekében: ebbe mindig bele kell fektetni, legfőképp azért, hogy a vásárlókkal való kapcsolatot még személyesebbé tehesd! Guichot azzal zárta, hogy manapság már nem létezik prioritás a befektetések terén: "mindent össze kell hangolni"!

 

Back to blog